In dit interview spreken we Esther. Zij werkt sinds januari 2022 bij Legal Support als junior jurist en is vanaf 1 maart 2022 gedetacheerd bij de Gemeente Amersfoort. We blikken met haar terug op haar ervaringen met Legal Support tot nu toe.


Sinds het begin van dit jaar ben je bij ons aan het werk. Je hebt eerst een inwerkperiode op kantoor gehad. Kun je daar iets over vertellen?

Ik vond het fijn dat ik eerst een inwerkperiode kreeg op kantoor in plaats van dat ik gelijk met een opdracht zou zijn begonnen. Hierdoor kon ik oefenen met dingen als vergunning-vrij bouwen en WABO-artikelen. Aangezien dit mijn eerste baan is, is het wel prettig dat ik alvast wat basiskennis had. Daardoor begon ik relaxter aan mijn opdracht bij de Gemeente Amersfoort.

 

Dat is goed om te horen. Tijdens je inwerkperiode ben je met Nicole aan de slag gegaan om je voor te bereiden op je eerste opdracht. Hoe heb je de begeleiding en inwerking ervaren?

De begeleiding tijdens het inwerktraject vond ik fijn. We hebben samen geoefend met brieven en daar gaf ze feedback op. Ze vertelde ook over de lijnen met Handhaving Support en aangezien zij met gemeenten werken, kreeg ik daar ook wat van mee. Nicole is altijd erg positief en opbouwend in haar communicatie en feedback, dat vind ik erg fijn. Als je ergens net begint, dan weet je nog niet zo veel, dus dan is het fijn als je op een positieve manier feedback ontvangt .

 

Gelukkig! Na de inwerkperiode ben je aan de slag gegaan bij Gemeente Amersfoort. Kun je iets vertellen over je werkzaamheden?

Ik zit op de afdeling VTH, Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) en werk als handhavingsjurist. Waar ik me veel mee bezig houd, is voornemens schrijven en de last onder dwangsom zelf. Soms komt er ook bestuursdwang aan bod en  ben ik betrokken bij het hele proces. In het beginstadium komt er een inspecteur langs met een rapport dat opgepakt moet worden. We beginnen dan vaak met een waarschuwingsbrief. Het kan zijn dat ik die schrijf of een inspecteur doet dat en wij controleren de brief.

Ook voer ik zienswijze gesprekken naar aanleiding van een voornemen. In zo’n gesprek kan een burger het standpunt en eventuele bezwaren tegen het voorgenomen besluit mondeling toelichten.

Daarnaast zijn wij als afdeling ook vraagbaak voor andere collega’s. Wanneer zij een juridische vraag hebben, lopen zij vaak even binnen. Die vragen kunnen over van alles gaan en dat maakt mijn werk erg gevarieerd.

Laatst heb ik voor het eerst meegemaakt dat er een last onder dwangsom werd uitgevoerd, omdat de overtreding niet ongedaan was gemaakt. Toen zijn we de fase van invordering ingegaan. Ik vond het interessant om dit ook mee te krijgen.

 

Dat klinkt als een gevarieerd takenpakket. Kun je iets vertellen over het team waar je in terecht bent gekomen?

In het team van juristen van bouw zitten we met 4 collega’s. Dat zijn 2 meer ervaren juristen en één medior. Ook heb ik regelmatig contact met casemanagers. Qua leeftijden is het team gemixt, zo tussen de 25 en 55 jaar ongeveer.

 

Hoe zou je de sfeer en samenwerking in het team omschrijven?

In de pauze gaan de collega’s die dat leuk vinden een stukje buiten wandelen. Dat is altijd erg gezellig. Op donderdagmiddag is er vrijwel altijd een borrel in de stad. Daar ga ik meestal ook mee naar toe. Ik vind het leuk dat ik collega’s zo ook op een andere manier leer kennen.

Een tijdje terug heb ik zelf ook een uitje georganiseerd. We zijn toen op een zaterdag gaan varen en een hapje gaan eten. Dus zowel op kantoor als buiten werktijd is er een fijne sfeer.

Ik had van tevoren niet verwacht dat ik het sociale aspect zo belangrijk en leuk zou vinden, dus ik ben blij met hoe dit gaat bij de Gemeente Amersfoort.

 

Wat fijn dat je werkplek goed bevalt! Vanuit Legal Support volg je ook maandelijks een cursusdag. Wat vind je van deze constructie?

Mijn studie heb ik nu afgerond en ik ben aan het werk. In het recht is het wel zo dat dingen blijven veranderen zoals bijvoorbeeld de Omgevingswet. Ik vind het fijn dat we door middel van de cursusdagen up to date blijven van deze ontwikkelingen. Dat maakt misschien ook wel de overgang van school naar werk iets soepeler,  omdat je dan toch nog af en toe theorie hebt.

 

Wat zijn jouw ervaringen met de cursusdagen?

In juni hebben we een cursusdag gehad over kernkwadranten en zienswijze gesprekken. Dat kwam omdat ik een tijdje daarvoor een handhavingszaak had in een straat waar het om meerdere percelen ging. Toen heb ik veel zienswijze gesprekken gevoerd, maar dat had ik niet bij mijn studie geleerd. Er is ook geen werkinstructie bij de gemeente hier. Wat dat betreft werd ik wel een beetje in het diepe gegooid.

Ik heb dit intern aangegeven en toen is er een cursusdag over zienswijze gesprekken ingepland. We hebben toen rollenspellen gedaan en geoefend met gespreksvoering. We kunnen zelf ook actief onderwerpen aandragen als we ergens tegenaan lopen. Heel fijn om te merken dat dit dus direct werd opgepakt.

 

Buiten de cursusdagen om zie je de collega’s van Legal Support weinig omdat je het grootste deel van de tijd bij de klant werkt. Voel je je voldoende verbonden met Legal Support?

Daar zijn die cursusdagen ook goed voor. Als je bijvoorbeeld geen opdracht hebt en op kantoor in Gouda zit, dan voel je je al snel verbonden met de collega’s omdat je elkaar regelmatig ziet.

Op het moment dat je dan naar de klant gaat, werk je vooral bij de gemeente op kantoor en leer je daar je collega’s kennen. Dan zie je je collega’s van Legal Support natuurlijk minder. Doordat we de cursusdagen hebben, houd je wel het contact met elkaar.

Ik vind het ook fijn om af en toe even met Nicole te bellen en het te hebben over hoe het gaat.

 

Heb je het gevoel dat je bij je collega’s van Legal Support terecht kunt?

Ja! Ik kan collega’s altijd bellen of een berichtje sturen. Dat vind ik erg fijn.

 

Zijn er ook dingen waar Legal Support volgens jou in kan veranderen of verbeteren?

Er komt niet direct iets bij me op. Ik ben eigenlijk nog niet ergens echt tegenaan gelopen, maar zodra dat aan de orde is, zal ik dat bespreken. De organisatie is echt betrokken en voel me vertrouwd om zaken kenbaar te maken.