Moufid is één van onze junior juristen, momenteel werkzaam op een opdracht bij de Gemeente Rhenen. Graag kijken we met hem naar zijn ervaringen met Legal Support tot nu toe.

Je bent nu ruim een half jaar werkzaam als handhavingsjurist bij de Gemeente Rhenen. Kun je iets vertellen over jouw werkzaamheden?
Mijn werkzaamheden bestaan vooral uit het afhandelen van meldingen of handhavingsverzoeken die binnenkomen. De toezichthouder gaat dan kijken. In het geval van een overtreding stelt hij een rapport op. Aan de hand daarvan kan ik uitzoeken of er inderdaad sprake is van strijdigheid met wettelijke regels. Als dat het geval is, dan wordt er meestal een last onder dwangsom opgelegd.

Klinkt interessant! Wat maakt je werk leuk?
Wat ik vooral interessant vind, is dat geen enkele zaak hetzelfde is. Hierdoor is het juridische uitzoekwerk ook erg divers en heb ik te maken met verschillende wetsartikelen.
Daarbij komen ook belangen van de overtreder kijken. Die krijgt natuurlijk een brief en meestal wordt daar best snel op gereageerd met vragen of bezwaar. Ik vind het belangrijk om op een juiste manier om te gaan en stil te staan bij die belangen. Dus vooral de variatie in de werkzaamheden, vind ik erg leuk.

Wat fijn dat je goed op je plek zit. Je hebt al eens vaker verteld dat het best een jong team is. Hoe ervaar je de samenwerking met je collega’s in Rhenen?
Ja klopt, het is inderdaad best een jong team. Ik werk met twee andere collega’s samen en die hebben ongeveer dezelfde leeftijd als ik. Dat maakt dat we ongeveer in dezelfde levensfase zitten en daardoor goed met elkaar kunnen levelen.
Er werkt ook nog een seniorjurist bij ons aan wie we altijd vragen kunnen stellen. Daarnaast heb ik natuurlijk het voordeel dat ik Nicole altijd berichtjes of brieven kan toesturen die zij dan checkt. Als er iets onduidelijk is, legt Nicole dat graag uit.

Er wordt vanuit Legal Support zo veel mogelijk geprobeerd om een match te maken tussen de jurist en de opdracht op basis van jou als persoon en je kennis en ervaring. Hoe ervaar jij dat?
Ja, dat gevoel heb ik zeker. Voordat ik bij Rhenen aan de slag ging, heb ik twee verschillende gesprekken gehad voor twee diverse rollen. Beide personen waren enthousiast over mij. Dat is natuurlijk altijd leuk om te horen. Vanuit Legal Support heb ik zelf de gelegenheid gekregen om te kiezen welke richting ik graag op wilde want het waren toch wel twee verschillende vacatures. Mijn keus is toen op de Gemeente Rhenen gevallen.

Voorafgaand aan die twee gesprekken heb ik oefenopdrachten gemaakt en met Nicole gepraat. Hierdoor kreeg ik al meer feeling met de juridische termen en casussen. Dit heeft mij geholpen om erachter te komen wat het beste bij mij past en wat ik zelf leuk vind om te doen.

Je hebt eerst een inwerktraject gehad op het kantoor hier in Gouda. Heb je het idee dat je in die periode voldoende bent voorbereid op het werk dat je nu doet?
De opdrachten die ik tijdens mijn inwerktraject kreeg, hebben mij zeker geholpen. Ik kan me voorstellen dat als je als junior ergens gaat starten, dat je dan denkt ‘Wow wat komt er veel op me af’. Doordat ik die opdrachten hier al had gemaakt en met Nicole in de stof ben gedoken, wist ik al hoe het eraan toe gaat. Nicole weet natuurlijk ook heel goed hoe het in de praktijk werkt en vertelt daar tijdens het inwerken het één en ander over. Dat heeft er wel voor gezorgd dat de start bij Rhenen naar mijn idee soepeler is verlopen dan wanneer ik dat inwerktraject niet had gehad.

Wat goed dat alles soepel verloopt! Heb je ook het idee dat er voldoende tijd is voor jou wanneer je vragen hebt of feedback nodig hebt?
Dat gevoel heb ik, ja. Ik vind Nicole heel proactief en betrokken en zelf geeft ze ook altijd aan dat ze bereikbaar is wanneer ik haar nodig heb. Die tijd en gelegenheid wordt zeker gegeven. Bij sommige zaken is het makkelijker om gelijk binnen Rhenen navraag te doen, maar de vragen over het juridische gedeelte kan ik altijd met Nicole bespreken.
Ik ben natuurlijk ook iedere woensdag op kantoor in Gouda dus als er dingen zijn waar ik tegenaan loop, kan ik die direct bespreken en dan plannen we gewoon een momentje daarvoor in. Dat vind ik ook heel erg fijn, dat die tijd er is.

Is de feedback vanuit Nicole waardevol voor jou? Kun je daarna verder met je werk?
Aan de feedback van Nicole heb ik heel veel. De feedback wordt ook niet gegeven in de zin van ‘dit klopt niet, dit is het antwoord’, maar meer met de insteek dat je zelf op zoek gaat naar het antwoord. Dat motiveert mij en zorgt ervoor dat ik het antwoord of oplossing beter onthoud omdat ik er zelf ingedoken ben. Natuurlijk zijn er soms wel eens dingen waar ik toch niet helemaal uit kom na de feedback van Nicole, maar dan kan ik het stuk of vraag nog een keer sturen. Dan wordt er aanvullend antwoord gegeven. Nicole checkt ook altijd of haar opmerkingen en feedback duidelijk waren en of het gelukt is.

Past deze manier van werken, begeleiding en feedback ook bij jou?
Ja eigenlijk wel. Ik vind het zelf erg fijn dat ik geen uitgeschreven antwoord terugkrijg, maar aangespoord wordt om zelf op zoek te gaan. Dat vind ik ook het leuke van dit vak, dat je niet alles op één plek kunt vinden, maar dat als je verder leest, er toch hele andere invalshoeken kunnen zijn. Door middel van de feedback vanuit Nicole, krijg je een zetje in de richting waar je moet zoeken wat ervoor zorgt dat het antwoord beter blijft hangen.

Dat klinkt als een prettige samenwerking. Naast de feedbackmomenten heb je ongeveer één keer per maand een opleidingsdag vanuit Legal Support. Wat voor verwachtingen had je daarvan en hoe zijn je ervaringen met de opleidingsdagen tot nu toe?
De opleidingsdagen ervaar ik als heel erg leerzaam. Het beeld dat ik had van de cursusdagen komt eigenlijk ook wel goed overeen met de werkelijkheid. De vragen en uitleg die je krijgt over dingen die je in de praktijk kan toepassen. De eerste paar cursusdagen was ik nog niet werkzaam bij Rhenen dus die waren voor mij vooral informatief. Nu ik bij Rhenen werk, probeer ik de informatie ook gelijk in de praktijk te brengen. Door mijn ervaring bij Rhenen, kan ik de vragen van de opleidingsdag koppelen aan concrete situaties en daardoor beter doorvragen op uitzonderingen of andere zaken.


Legal Support is ook bezig om opleidingsdagen door gastdocenten te verzorgen. Dick Haartsen heeft de opleidingsdag over kernkwadranten verzorgd, Jola van Dijk heeft de Omgevingswet in Vogelvlucht behandeld en Pascal Jacobs heeft een opfriscursus AWB gegeven. Wat vind je ervan dat je via Legal Support in contact komt met vakexperts?
Iedereen heeft natuurlijk een andere manier van uitleggen. Tot nu toe bevalt mij de stijl van de gastdocenten die we hebben gehad best goed. Door de verschillende manieren van lesgeven en uitleg komt de stof iedere keer op een andere manier binnen. Je merkt ook dat het een stukje netwerken is en je hoort hoe het eraan toe gaat bij die organisaties of gemeenten.

In welke mate voel jij je verbonden met Legal Support? Heb jij het idee dat je een onderdeel bent van de organisatie?
Ik voel dat ik een onderdeel ben van de organisatie ondanks dat ik het grootste deel van de week bij de gemeente aan het werk ben. Doordat ik elke week één dag op kantoor in Gouda werk en door het contact met Nicole, voel ik me verbonden. Ik ben van plan om in de toekomst wekelijks op kantoor in Gouda te blijven werken. Ook als ik bijvoorbeeld op een andere opdracht werk.

Ik vind het fijn om daar te werken zodat ik direct mijn vragen kan stellen. Natuurlijk kan dat ook via de telefoon of e-mail, maar door één dag per week hier te zitten, kan ik bepaalde stukken meenemen en laten zien. Zo krijg ik net wat directer feedback of antwoord op vragen dan op afstand.


Zijn er dingen waarin Legal Support nog kan verbeteren?
Ik kan zo snel eigenlijk niet iets opnoemen. Ik gaf laatst bij Nicole aan dat als ik een verbeterpunt zie of iets als vervelend ervaar, dat ik dat gelijk aangeef. Ik merk ook dat Nicole altijd een extra check doet of alles lukt en goed gaat waardoor verbeterpunten al snel ter sprake komen als die er zijn. Tot nu toe gaat het heel goed.

Zijn er nog andere dingen die je wil benoemen?
Ja! Ik vind deze manier van werken heel erg fijn. Ik ben dus bij Rhenen van start gegaan en enkele weken na mij, is er een andere collega begonnen in dezelfde functie bij Rhenen. Ik merk toch wel dat de begeleiding en het inwerktraject vanuit Legal Support en Nicole mij een voorsprong hebben gegeven. Dat maakt ook dat ik een stuk zekerder ben van mijn zaak omdat bijvoorbeeld juridische termen mij al bekend voorkomen. Ik merk dat ik hierdoor ook de werkzaamheden gelijk een stuk leuker vind.