Wanneer je gaat solliciteren, kan dat best spannend zijn. Wat zoek je zelf precies in een nieuwe baan? Waar is het bedrijf naar op zoek? Komen die wensen overeen met elkaar? Dat zijn de belangrijkste vragen die beantwoord worden door middel van sollicitatiegesprekken.

Onderstaande tips kunnen jou helpen in de voorbereiding en tijdens jouw sollicitatiegesprek. Veel succes en zet hem op!

 • Een goed begin is het halve werk. Bereid jezelf voor op het gesprek. Lees de vacature nog eens goed door zodat je weet wat je gaat doen en wat er van jou wordt verwacht. Bekijk de website, hierop staat vaak een ‘Over ons’-pagina waar je het één en ander al te weten kunt komen (bonustip, als je vragen stelt over de organisatie, laat je zien dat je een serieuze kandidaat bent). Ook kun je via Google sollicitatievragen opzoeken en deze voorbereiden (zie punt 2). De meest voorkomende zijn: wat zijn je kwaliteiten, waar liggen je valkuilen, wat wil je nog leren, waarom spreekt deze functie en dit bedrijf je aan? Denk naast competenties en valkuilen ook na over voorbeelden om die te onderbouwen. Daarmee is je antwoord een stuk sterker.
   
 • Practice makes perfect! Vraag aan een vriend(in), partner of familielid om jouw gesprekspartner te zijn en met jou te oefenen op het gesprek. Zij kunnen je feedback en tips geven welke je kunt gebruiken tijdens je ‘echte’ gesprek. Ook kun je jezelf filmen en dit terugkijken. Het helpt al door je antwoorden uit te spreken in plaats van in je hoofd hebben wat je wil zeggen. In je hoofd gaat alles veel sneller en leg je verbanden die voor jou logisch zijn, maar die je gesprekspartner wellicht niet helemaal kan volgen.
   
 • Wees op tijd. Heb je een onlinegesprek? Zorg dan dat je ruim van tevoren je verbinding, camera en audio checkt. Of nog beter, doe een testrondje in Zoom/Teams/Skype/etc. Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek in een rustige, opgeruimde ruimte zit. Blur je achtergrond en zorg dat het er opgeruimd uitziet. Woon je met andere mensen? Geef dan bij hen aan dat je een gesprek hebt zodat zij hiermee rekening kunnen houden. Haal ook eventuele huisdieren uit de kamer. Dit zorgt voor minder ruis.Heb je een gesprek op locatie? Kijk dan ruim van tevoren wat je reistijd is en kijk voor vertrek of er vertragingen of omleidingen zijn op jouw route. Zo kun je jouw gesprekspartner tijdig informeren mocht je iets later zijn. Daarnaast geeft het jezelf meer rust om te weten dat je op tijd bent.
   
 • First impressions matter. Op de website krijg je vaak al een beeld van de dresscode en bedrijfscultuur. Weet je het niet zeker? Ga dan liever iets te formeel dan te informeel gekleed. Op Google kun je hier voorbeelden van vinden die jij ongetwijfeld in je kast hebt hangen.
  Naast kleding is uiterlijke verzorging ook erg belangrijk. Zorg dat je kleding gewassen en schoon is en dat je zelf ook lekker ruikt. Heb je huisdieren? Haal dan een kledingroller over je kleding om deze haar-vrij te maken. Poets je tanden voor vertrek en neem als je het fijn vindt smintjes mee. Ja, echt smintjes! Deze kun je makkelijk wegkauwen, maar kauwgom kun je in de haast of door de zenuwen vergeten weg te gooien.  
 • Wees jezelf. Geef tijdens het gesprek eerlijk antwoord op de vragen om een zo realistisch mogelijk beeld van jezelf te schetsen. Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er naast competenties en kennis ook gekeken naar persoonlijkheid en interesses. Los van dat je een functie kunt uitvoeren, moet er ook een match zijn met de collega’s. Het heeft geen nut om je leuker, beter of slimmer voor te doen want dat zorgt ervoor dat je die verwachting hoog moet houden.
   
 • Fake it till you make it! Het lijkt wat tegenstrijdig met het vorige punt, maar het gaat hier om een stukje mindset.
  Zenuwachtig? Nee joh! De kunst van zelfvertrouwen, is dat niemand weet of het echt of nep is. Ze kunnen immers niet in jouw hoofd kijken. Je krijgt maar één kans op een eerste indruk dus sta/zit rechtop, geef een stevige hand en praat rustig. Vooral dat laatste punt is belangrijk. Doordat je zenuwachtig bent, ben je eerder geneigd te gaan ratelen. Probeer je hier bewust van te zijn en wees niet bang om hier en daar wat stiltes te laten vallen.
  Merk je dat je aan je kleding of andere dingen gaat friemelen? Pak dan bijvoorbeeld een pen vast of leg je handen op je benen neer, zo houd je je handen bezig.