Gefeliciteerd! Je hebt een diploma rechten op zak. Er ligt een mooie basis, vanuit hier kun je op zoek gaan naar een baan binnen de juridische sector. Op dit moment ben je breed inzetbaar en wil je graag alle theoretische kennis in de praktijk gaan brengen. Tevens een gunstige branche om je als baanzoekende in te begeven, omdat de arbeidsmarkt er rooskleurig uitziet in tegenstelling tot andere sectoren waar de werkloosheid aan het stijgen is.

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe jij als kersverse jurist goed de arbeidsmarkt kunt betreden? Volgens collega starters maak je een vliegende start door te bepalen en te kiezen voor wat echt goed bij je past. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar je kunt makkelijk zwichten voor een baan die binnen handbereik ligt. Wij raden je vooral aan om te kiezen voor het juiste en niet voor het makkelijkste. Op die manier blijf je dicht bij jezelf en jouw kwaliteiten. Dat resulteert zich in een duurzame loopbaan waar je voor de lange termijn werkgeluk in blijft vinden en een stevige fundering voor ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden.

We geven je alvast een paar kaders om te kunnen bepalen waar jouw zoektocht naar een baan gaat beginnen.

  1. Focus

Om te voorkomen dat je verdwaalt in alle vacatures op juridisch vlak en door de bomen het bos niet meer zit, ga je eerst terug naar de kern. Creëer voor jezelf overzicht. Stel jezelf de vraag: “Wat zoek ik in een baan? “. Bedenk in welke organisaties jouw talenten tot zijn recht zouden komen. Dit heeft met tal van zaken te maken. Hoe groot is een organisatie, uit hoeveel personen bestaat een team, binnen welke branche wil ik als juridisch professional werken en welk perspectief kan mij dat bieden op de langere termijn. Door het afkaderen van jouw wensen, kun je gerichter gaan zoeken. Je gaat tenslotte een groot gedeelte van je tijd ergens doorbrengen, dan wil je een plek vinden waar jij tot je recht komt en energie haalt uit de werkzaamheden.

Tevens zul op deze aan een toekomstig werkgever veel duidelijker kunnen maken waarom je hebt gekozen voor hun organisatie en de bijbehorende functie.

  1. Creëer onderscheidend vermogen

Leer jezelf te onderscheiden van de massa. Dit sluit aan bij bovenstaand advies. Door focus aan te brengen in je zoektocht en meer uit te gaan van intrinsieke motivatie zul je als kandidaat jezelf sterker positioneren tegenover concurrentie. Toch zul je het onderspit delven bij gebrek aan ervaring. Lastig voor een starter, want hoe bouw je ervaring op als je op basis daarvan constant wordt afgewezen. Toch is het een mooie manier om jezelf te onderscheiden van overige starters en niet geheel onmogelijk. Met stages en overige activiteiten kun je laten zien waar buiten je studie om jouw interesses liggen. Door te bouwen aan een origineel profiel, zul je meer opvallen.

  1. Blink uit in competenties

Veel inhoud, weinig ervaring is een grote valkuil voor veel academische starters. Ondanks het bezitten van dat specialistische master diploma , kan het behoorlijk lastig zijn om aan een baan te komen. De theoretische kennis kwalificeert zich niet hetzelfde als praktijkervaring.

Ga aandacht besteden aan jouw competenties of te ontwikkelen competenties. Communicatie, creativiteit en presenteren zijn een aantal voorbeelden hiervan. Zaken waar op de universiteit vaak minder aandacht aan wordt geschonken, dan bijvoorbeeld een hbo-opleiding.

  1. Bouw aan je netwerk

Inmiddels heb je helder waar jouw zoektocht gaat beginnen. Nu nog de juiste contacten. Waag nog eens een bericht aan een voormalig stage adres of ga online op onderzoek om de juiste personen te benaderen bij organisaties waar jij jezelf ziet werken. LinkedIn is een goede bron om jezelf op te profileren, zichtbaar te maken en te bouwen aan een netwerk binnen jouw vakgebied. Op een laagdrempelige manier kun je in gesprek gaan met waardevolle contactpersonen. Trek ook eens de stoute schoenen aan en vraag naar de mogelijkheden ondanks het ontbreken van een concrete vacature. Je kunt ook zelf kansen creëren in plaats van afwachten tot het juiste moment aanbreekt.